Draga mea,

Am început să îți scriu de când erai un bob de mazăre. Am clipit de câteva ori și ai venit pe lume. O lume în care oamenii se ceartă pe facebook pe tema unui episod de serial sau a culorii unei rochii, în care avem atacuri teroriste în locurile cele mai turistice din lume, în care oamenii critică tot ce nu înțeleg și uită că suntem oameni înainte de ego-uri. Nu e chiar cea mai bună lume, dar e singura pe care ți-o pot oferi – așa că va trebui să înveți să o faci cea mai bună pentru tine. Cu pași mici…spre visuri mari!

✓ Fă primul pas. Vei vedea peste câteva luni, primul pas e cel mai greu. Îl vom face împreună. Vei mai cădea, dar întotdeauna trebuie să te ridici zâmbind. Vei merge o perioadă alături de noi, apoi vei păși timidă pe drumul tău. Ai grijă la bolovani și privește mereu în față. Bucură-te de fiecare pas, ajungi tu și la destinație.

✓ Călătorește. Cu orice preț. Mai ales cu prețul de a fi departe de noi 🙂 Călătorește cu bani puțini, cu cea mai bună prietenă sau singură. Călătorește pentru a te cunoaște și pentru a înțelege că faptul că suntem diferiți e cel mai bun lucru care ni s-a oferit. Nu căuta luxul prea devreme, vei avea timp pentru el. Caută momente și locuri unice. Vezi lumea fără filtre.

✓ Fii tu însăți. Lumea va încerca să te schimbe continuu. Vor încerca să îți spună ce să faci. Să-ți fii loială mai întâi ție, apoi visurilor tale. Apoi celor care te-au plăcut pentru ceea ce ești. În exact această ordine!

✓ Învață să fii singură. Bea o cafea dimineață singură. Mănâncă la un restaurant singură. Mergi la un film sau la shopping. Învața să îți iubești tăcerile și singurătățile. Învață că timpul cu tine e cel mai prețios lucru și doar după ce vei ști să îl respecți îl vei putea dărui altcuiva.

✓ Fii responsabilă. Nu știu unde te va duce viața și dacă ne vei avea aproape – dar dacă nu o să fie așa, trebuie să înveți să ai grijă de tine singură. Nu trebuie să fii expertă în instalații ca să știi că trebuie schimbat furtunul de la chiuvetă și nici în mecanică ca să știi că becul aprins e de la ulei. Trebuie să știi puterea rețelei de cunoștințe, să o ai și să o folosești. Ești femeie, este primul avantaj pe care va trebui să înveți să-l folosești. Responsabil 🙂

✓ Nu ești copac. Nu îți place un loc? Pleacă. Nu ești legată cu rădăcini de nici un loc. De nici o persoană. De nici un lucru. Schimbă orice nu îți aduce fericirea. Fericirea, draga mea, e singurul lucru pentru care merita să pleci sau să rămâi.

✓ Învața să bei alcool. Va veni o vreme când cel mai cool lucru este să bei alcool. Învața să savurezi un pahar de vin sau un cocktail interesant. Trebuie să-ți educi gustul și să înveți să bei responsabil. Să savurezi viața, nu să o bei dintr-un shot!

✓ Să îți iubești familia. Sunt oamenii care te vor enerva cel mai mult. Și care te vor iubi cel mai mult. Nu vei fi mereu de acord cu deciziile noastre, dar trebuie să știi că mereu vor fi spre binele tău. Sau așa credem noi. Le vei înțelege târziu dar niciodată nu e prea târziu să spui mulțumesc. Sau vă iubesc!

✓ Mergi la doctor. Nu aștepta niciodată până este prea târziu, Nu riscă să treci printr-o traumă, doar pentru că nu ai avut timp sau bani. Găsește întotdeauna o cale să ajungi la doctor și să te asiguri că ești ok. E singurul corp pe care îl ai. Ai grijă de el.

✓ Nu folosi scuze. Niciodată. Asumă-ți greșelile, cu responsabilitate sau cu umor. Sau cu ce poți. Traficul, aglomerația, cățelul, mașina și alte scuze de acest gen nu vor face decât să te pună într-o lumină proastă. Din care vei ieși greu ulterior. Fii autentică și sinceră – chiar și când greșești. Sau mai ales atunci!

✓ Mergi la salon. Spală-te pe dinți. Aranjează-ți părul. Pensează-te. Fă-ți timp pentru a avea grijă și de aspectul tău exterior. Nimeni nu-ți va admira sufletul la prima vedere. Dar o manicură îngrijită sigur se va face remarcată. Fii memorabilă, de la primul zâmbet!

✓ Să nu ai așteptări de la oameni. Lasă-i să te uimească dar nu fi dezamăgită dacă nu o fac. Oamenii uită repede. Și uita binele. Uită de unde au pornit. Oamenii uită. E un adevăr universal. Live with it.

✓ Nu judecă oamenii. N-ai mers în pantofii lor, nu știi ce au îndurat, prin ce trec. Nu ai dreptul să judeci ce nu cunoști. Fiecare are o luptă de dus și nimeni nu ar trebui să judece sau să eticheteze. Diferit nu înseamnă greșit. Învață să vezi din perspectiva altcuiva, fără să judeci. Va fi o calitate rară!

✓ Nu lua niciodată decizii pripite. Sau la nervi. Nu răspunde la mailuri sau la mesaje când ești nervoasă. Crede-mă, vei regreta ulterior. Dă-ți timp mereu!

✓ Fii bună. Nu invidia. Nu bârfi. Încurajează. Să ai sufletul curat. Este cel mai bun fond de ten. Vei străluci de bunătate. Și cine trebuie să vadă, (te) vă vedea!

✓ Fă totul în ritmul tău. Nu ceda presiunilor despre căsătorie, casa, mașina sau copii. Eu am așteptat 37 de ani să te am și doar de 2 ani conduc o mașină. Și în toți anii ăștia am stat cu chirie. Nu te conforma normelor nescrise ale societății. Fă totul în ritmul tău, așa cum simți. Pune-ți amprenta asupra vieții tale – nu lasă pe alții să intre cu bocancii în ea.

✓ Nu intră în competiție. Decât cu tine. Fii mai bună ca ieri. Mai educată ca alții. Mai respectuoasă ca majoritatea. Mai toleranță. Mai bună. Mai ambițioasă. #beMORE

✓ Fii motivată doar de pasiune. Nu de bani. Banii sunt consecința lucrurilor făcute cu pasiune.

✓ Fă un curs. Sau mai multe. Extinde-ți aria de cunoștințe. Fii curioasă. Învața mereu ceva nou. Nu te opri niciodată din învățat. Să te dezvolți continuu este un accesoriu minunat. Inteligența va fi mereu la modă, iubita mea!

✓ Nu trai pe internet. Nu te lăsa prinsă în mraja online-ului în detrimentrul vieții reale. Decât să stai cu ochii în telefon la o masă, privește oamenii. Zâmbește unui străin. Flirtează cu un necunoscut. Observă lumea din jurul tău. Învață să trăiești pentru momente care îți taie respirația, nu bateria de la telefon.

✓ Fă-ți o prietenă bună. Cea mai bună. E trist să treci prin viață fără să ai lucruri de care să vă fie rușine sau lucruri pe care să le știți doar voi doua. Fără să împărțiți dezamăgiri și răsărituri. Fără să știe ce te doare când zâmbești. Fără să te aștepte la altar în ziua căsătoriei. Și care să ia autobuzul cu tine, nu doar limuzina 🙂

✓ Gătește dar nu petrece ore întregi în bucătărie. Niciodată nu mi-a plăcut ideea unei femei care miroase a sarmale și și-a petrecut toată ziua de sâmbăta în bucătărie. Dar am adorat ideea unui mic dejun în fața televizorului sau a unei rețete inedite încercate după ce ai văzut-o la jamie. Învață să mănânci bine și să faci din momentul mesei un răsfăț pentru tine și starea ta de dispoziție. Mâncarea are acest obicei de a ne face să ne simțim bine. Eat with a view, nu with a budget 🙂

✓ Poartă tocurile ascuțite, parfumul scump și zâmbetul larg. Cum zice Coco – nu știi niciodată când te poți întâlni cu destinul. Și pentru destin, trebuie să arăți bine!

✓ Nu regreta nimic. Cea mai mare calitate a mea e că nu am regrete. Am greșit, am învățat. Am făcut bine, am învățat. Alegerile mele nu au fost mereu cele mai bune – dar au fost cele mai bune la momentul respectiv. Și asta e de ajuns. Nu lăsă pe nimeni să-ți spună că ai greșit. Și nu-ți regreta niciodată greșelile. Sau alegerile.

✓ Toți îți vor binele. Nu-i lăsa să ți-l ia.

Nu trebuie să înveți din greșelile mele, trebuie să le faci pe ale tale. Nu trebuie să îmi asculți sfaturile, trebuie să-ți asculți mereu inima. Nu trebuie să-mi calci pe urme, trebuie să lași urme pe oriunde calci. Cu pași mici, spre visuri mari!

Roxana este fondator More Networking.