Nici nu am simțit când m-am schimbat și când mi-am dat seama că nu mai este despre mine. Nici despre tine, pui de om nu este. Ci despre ce reușești să creezi în jurul tău.

Este iarăși perioada anului în care lumea vrea să fie bună, să pară fericită, să uite pentru o secundă de ce e rău și să privească cu licăr de speranță pentru o clipă. Ca apoi totul să revină la normal.

Tu să nu fii așa – zâmbește mereu, chiar și atunci când poate nu ai motive, pentru că alții sunt mai oropsiți ca tine și nu trebuie să îți afle necazurile. O să vezi – un zâmbet cald aduce bucurie celor din jur și deschide uși – dacă la final de zi ai făcut un om să zâmbească, chiar și pentru moment, ai reușit o schimbare. Te ajută și pe tine, chiar dacă nu îți dai seama, pentru că primești energia celor din jur.

Fii un om bun, fii sincer cu cei din jur, dar rămâi egoist – pentru că la final de zi, când pui capul pe pernă, vei fi doar tu și nimeni altcineva. O să înveți că în lumea astea, fiecare este pentru el – e marea bubă a societății noastre – nu vrem să creăm în comun, nu vrem să ne unim să facem lucruri mai bune, ci fiecare vrea să muște din munca celorlalți.

Lumea în care trăim este rea, necruțătoare, care nu lasă loc greșelii. Știu, ești încă în perioada inocenței, când singurele tale supărări sunt că un coleg ți-a furat o jucărie sau nu vrea s-o împartă cu tine. Dar așa începe. Azi o jucărie, mâine o idee, poimâine munca și la final îți fură însuși timpul.

Tu să nu fii așa – împarte ce ai cu ceilalți, pentru că nimic nu este mai îmbucurător decât să vezi că alții reușesc datorită ție, că ai contribuit, chiar și într-o mică parte, la fundația și creșterea lor. Mulți nu-și vor da seama, și mai puțini vor fi cei care te vor aprecia, dar tu vei ști.

Vei da mai mult peste (ne)oameni decât peste oameni – care vor suge și ultimul licăr de speranță din tine și care te vor face să gândești că nu meriți nimic pe lumea asta, că ești un nimic. Ți-aș zice să te ferești de ei, dar nu vei putea. În schimb, mușcă din ei, pentru că o faci pentru binele tău. Îmbrățișează fiecare dezamăgire și fii un om mai puternic și mai bun – nu te schimba doar pentru că cei din jur sunt altfel – păstrează-ți inocența și puritatea și vei avea mai mult de câștigat.

Te vor lovi problemele, lipsurile, greutățile și visele spulberate – asta e cel mai greu lucru – să lupți pentru un vis spulberat. Nu uita că rău poate face oricine – este cel mai ușor. Vor fi momente când vei ajunge atât de jos încât îți vei dori să nu te mai ridici, vei fi sfâșiat și golit de orice speranță. Atunci e momentul să fii și mai bun decât ai fost până atunci – pentru că mai jos nu te poți duce. Când lumea îți va lua totul, nu îți rămâne decât să te ridici și să o iei de la capăt.

Tu să nu fii ca alții – urmează-ți visele cu orice preț, dar nu cu prețul sfâșierii celorlalți. Fă compromisuri, dar nu uita cine ești și nu îți pierde identitatea. Fii mai mult decât o față din mulțime sau un nume scris pe o foaie – luptă-te să realizezi ceva și să faci o lume mai bună. Dar nu uita să fii om și să ajuți pe alții – pentru că doar așa vei găsi energia să clădești lucruri frumoase.

Tu să nu fii laș – calcă cu mândrie și asumă-ți greșelile. Și învață-i pe cei din jur că greșelile fac parte din drumul învățării și că ele te vor face să fii un om mai bun. Cu fiecare greșeală pe care o vei face vei înțelege ce nu a mers bine și vei putea repara. Încearcă totuși să înveți din greșelile altora, ca tu să nu le repeți și să pleci urechea la sfaturile unora deja trecuți prin viață.

Copile, cele mai de preț lucruri pe care ți le pot lăsa sunt viziunea și speranța. Nu îți pierde încrederea în tine – niciodată nu vei fi mai tânăr decât ești acum, iar timpul este nemilos – uită-te mereu la ce lași în urma ta și fii bun, dar niciodată să nu uiți cine ești.


Ana-Maria Udriște este avocat și fondator al companiilor Avocatoo și Jurio.