Am încercat timp de o săptămână să îți scriu această scrisoare. M-am blocat de câteva ori, am scris, am șters, am scris din nou și am închis documentul. Mi se părea banal, clișeic și idealist tot ce voiam să îți scriu. Dar mi-am dat seama că asta este, de fapt, ceea ce îmi doresc să îți las în aceste rânduri.

Îmi doresc să visezi, să crezi în cuvinte mari, să nu îți fie teamă să îți pui visurile pe hârtie și să îți dorești să le vezi îndeplinite. Să iubești clișeele precum fericirea, iubirea, curajul, apartenența. Să iubești simplitatea unei dimineți de Crăciun în familie sau unui ceai cald într-o zi friguroasă.

Dragul meu copil, îmi doresc din tot sufletul să ajungi să îți dorești să schimbi lumea. Și nu doar să îți dorești, ci să faci tot ce îți stă în putință să reușești. Să nu te lași niciodată învins, să nu te blazezi, să nu te complaci, să nu crezi vreodată că tu ești prea mic și că nu vei putea niciodată să faci nimic remarcabil.

Pentru asta, ai nevoie de super eroi, de modele, de inspirație. Dar te voi ruga să nu te uiți după ei doar în cărți și filme. Te voi ruga și, sper, te voi învăța să îi găsești în jurul tău, să îi apreciezi și să reușești să iei cele mai bune exemple, ale oamenilor ca tine.

Imaginează-ți cum ar fi o lume în care fiecare dintre noi ar încerca să schimbe ceva. Cât de mic. Ar fi o lume aproape perfectă. Da, știu, o să spui că perfecțiunea nu există, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să tindem spre ea. Nu îți promit că tu o să găsești o lume perfectă. Și sincer, nici nu cred că ar fi bine așa. Pentru că ai pierde toată nebunia și tot entuziasmul pe care îl simțim noi toți acești nebuni care vrem să o schimbăm în mai bine. Și ai nevoie să simți asta, pentru că definește perfect unul din rolurile pe care ar trebui să ni-l asumăm cu toții.

Îți doresc să greșești, pentru că doar așa vei putea învăța. Să greșești fără să cedezi, fără să fii dezamăgit, fără să dezarmezi. Nu vreau să fii perfect, vreau să fii om. Îți doresc să fii curajos, să fii nebun, să strigi tare ceea ce simți, să lupți pentru convingerile tale. Îți doresc să fii liber și să îți definești singur libertatea, fără etichete, fără norme, fără reguli impuse de alții.

Ce aș vrea să îți dau mai departe? Bucuria de a privi viața ca pe o minune. Bucuria de a te lăsa purtat de valuri și de a învăța în fiecare zi ceva nou. Bucuria de a face bine.

Vreau să îți las moștenire, din generații, cea mai importantă valoare pe care eu am primit-o, de la tatăl meu. Când eu eram copil, tata îmi spunea foarte des ca rețeta unei vieți fericite are două ingrediente secrete: să faci bine fără să aștepți ceva la schimb și să pui capul liniștit pe pernă în fiecare seară. Vor fi momente în care nu vei fi convins sau în care vei pune la îndoială această rețetă. Dar știu sigur că va veni și ziua în care îmi vei da dreptate. Aceasta este lumea în care vreau să trăiești: o lume cu bine.

Dacă pentru bine va trebui să te lupți cu răul, fă-o! Dacă pentru bine, va trebui să îți asumi riscul, asumă-ți! Nu ezita, nu spera că vor reuși alții să lupte pentru tine, nu te amăgi. Luptă, crezi, implică-te.

Ce vreau să îți dau mai departe? O lume mai buna, dar departe de a fi perfectă, ca să nu îți răpesc bucuria de a fi parte din schimbare. O lume cu visuri, cu feți-frumoși și zâne bune. O lume cu povești. O lume în care binele învinge, întotdeauna!


Diana Crețu este redactor-șef al publicației wall-street.ro.